picture food with omega-3

Omega-3 : Hva? Hvor?

Hva er omega-3?
Omega-3-fettsyrer er essensielle fettsyrer som kroppen ikke kan produsere selv og derfor må få tilført gjennom kosten.

De tre typene er:

  • EPA (eikosapentaensyre),
  • DHA (dokosaheksaensyre) og
  • ALA (alfa-linolensyre).

EPA og DHA finnes hovedsakelig i marine kilder som fisk, mens ALA kommer fra plantebaserte kilder.

Disse fettsyrene spiller en viktig rolle i hjerte- og hjernehelse, samt i å redusere betennelser i kroppen.

Hvor finner jeg omega-3?
Omega-3 kan finnes i ulike matvarer, men noen kilder inneholder større mengder enn andre.

  • Mest omega-3 finner man i fet fisk som laks, makrell og sardiner som er rike på EPA og DHA. Plantebaserte kilder som linfrø, chiafrø og valnøtter inneholder ALA.
  • Mindre mengder omega-3 finnes også i grønnsaker som rosenkål, samt i avokado og bønner.

Det er viktig å inkludere flere av disse matvarene i kostholdet for å sikre tilstrekkelig inntak av omega-3.

Har du spørsmål eller vil lære mer om hvordan du kan forbedre helsen på arbeidsplassen vil vi gjerne høre fra deg.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *